En ny vardag

Det är verkligen sant som man säger, att tiden går så snabbt med dom små liven. Idag har vi redan hunnit varit hemma från BB i en vecka och försökt skapat oss lite nya rutiner. Det är stor omställning mot vad vi är vana vid!

Har inte riktigt haft tid eller ork att uppdatera bloggen om vårat nya liv, dagarna bara susar förbi och med amning och allt blir man lite "handikappad" och fastnar lätt sittandes på ett ställe i soffan. Men för tillfället ligger hjärtat och sover så sött i sovrummet, något som inte händer alltför ofta. Bästa stället att sova på är vanligtvis i mammas famn...

Lilltjejen har nu fått ett namn, Agnes heter hon. Tänkte berätta lite kort om då hon föddes också, nu nio dagar sen på fredagen den 21 maj. Det började nog med att jag hade förvärkar på torsdagsmorgonen, dagen innan, men de försvann efter några timmar. Åkte istället ut till Gårdskär med Anders och hjälpte till att packetera nystyckat kött och åt glass i kvällssolen. Senare på kvällen kom värkarna tillbaka och då vi skulle gå och lägga oss kunde jag inte somna. Det började ju göra ont! Och allt oftare kände jag av det. Efter en varmdusch och alvedon så försvann det ändå inte, så vid halv två ringde jag in till förlossningen. Vi fick komma in på undersökning och ev. få sömntabletter om det inte var på gång än. Men det var det, vid halv tre var jag redan öppen 5 cm så det var bara att stanna kvar.

Utan alltför mycket detaljer så blev det en rätt så snabb förlossning. Hann med en ryggbedövning som bara satt i 2 timmar men kl. 8:35 föddes Agnes! Det roligaste under förlossningen, för Anders och barnmorskorna i alla fall, var att jag var så trött att jag somnade mellan värkarna. Snarkade till och med! Men är man trött så är man, jag hade ju inte fått någon sömn på hela natten.

Vi blev kvar på BB i två dygn innan vi åkte hem. Hade turen att få vara ensamma i ett dubbelrum under hela tiden, vilket var väldigt skönt.

Idag har vi haft besök av Agnes mormor och morfar, ätit lunch och fikat lite. Agnes har sovit i snart tre timmar så jag väntar bara på att hon ska vakna när som helst och vill ha mat. Älskade lilla dotter.


Välkommen till världen

I fredags morse föddes vår vackra dotter. Klockan 8:35 kom hon, 52 cm lång och 4354 gram. En rejäl liten tjej med mycket hår!

Nu är vi hemma hela familjen och försöker skapa lite rutiner. Idag står hörseltest på schemat för lilltjejen så vi ska iväg till sjukhuset sen igen. Men just nu sover hon så sött i sängen, vårt lilla hjärta.


Övertid

Ja, hittills så verkar bebisen inte ge några signaler om att få komma ut, den verkar trivas rätt så bra där inne i magen. Idag är det två dagar över tiden och jag var hos barnmorskan för sista gången. Alla värden och tester såg ut som de brukar göra och bebisen har nu fixerat sig nästan helt. Hoppas den börjar bli startklar!

Vi börjar nog bli lite nervösa nu över förlossningen, det är så nära men ändå så långt bort på samma gång. Älsklingen hade en hel hög med frågor igår som han hade funderat på, hur det skulle starta, hur mycket fostervatten finns det (måste man städa upp om vattnet skulle gå innan man åker in?), hur ofta kommer värkarna, vad är telefonnumret till förlossningen? Men jag är nog minst lika nervös som han är... Men tillsammans så kommer vi nog klara det!

Skulle ha åkt iväg på onsdagslunchen med de andra gravida tjejerna men nu har två av dem fått sina bebisar och den tredje känner av lite värkar så hon stannar hemma. Tur att jag har en portion makaroner och falukorv i kylen, det får bli min lunch istället. Undrar dock vad jag ska hitta på idag istället? Städa? Tvätta fönstrena? Lösa sudoku? Eller kanske läsa en av mina fem pocketböcker jag köpte för att ha något att göra om dagarna? Ja, så får det nog bli...

Vårtecken

I helgen har vi varit ute i Gårdskär och fixat i trädgården där, grillat god mat och jag har tagit en massa fina foton med nya kameran. Det har varit härligt med lite frisk luft och solsken, sov nio timmar i sträck igår, hoppas jag sover lika bra inatt!

Igår kväll skulle jag ringa mamma efter ett recept på brownies som hon brukar göra. Hann bara gå några signaler innan pappa svarar och snabbt frågar "Är ni på väg till förlossningen??". Så nu vågar jag knappt ringa i onödan längre, trots att det fortfarande kan dröja två veckor till innan bebisen vill komma!


Se vilka härliga vårblommor som har dykt upp!


Jag och magen, Anders och en tokig Fanny!

Tidiga morgonvanor

De senaste veckorna har jag vaknat tidigt varenda morgon, hur mycket jag än vill så kan jag inte sova. Imorse skulle vi ta sovmorgon men jag vaknade ändå strax efter sju-tiden. Fast kan ändå inte klaga på det, normalt sett brukar jag vakna redan runt fem, så det blev ju lite sovmorgon trots allt. Men det kanske är kroppens sätt att förbereda sig inför bebisens ankomst, kan väl knappast räkna med några sovmorgnar då inte!

Men jag måste medge att man hinner med väldigt mycket då man går upp tidigt. Jag har redan hunnit tagit en dusch, läst morgontidningen, ätit ett äpple i väntan på frukost och ska strax gå ut med lilla Fanny. Allt det medan min älskling fortfarande ligger och sover :) Tror dessutom att jag sen ska göra amerikanska pannkakor åt oss till frukost, vi har både färska jordgubbar, banan och lönnsirap hemma. Mums!

Lillstrumpa eller Krusmynta?

Nu blir det väldigt mycket bebisprat i den här bloggen, men det kanske inte är så konstigt då vi har så få dagar kvar och det faktiskt är det enda man tänker på om dagarna. Tänk, snart har vi en liten bebis!! Dags att börja bli nervös kanske...

Jag och Anders har sedan länge diskuterat det här med namn och det är jättesvårt att komma på ett som båda tycker om och som vi tror kan passa vårt barn. Vi har några stycken som vi gillar båda två, både kill- och tjejnamn beroende på vem som gömmer sig inne i magen (vilka håller jag hemligt än så länge). Jag var ändå nyss inne på en hemsida där alla svenska namn finns godkända för att få lite ny inspiration. Hittade några minst sagt originella namn! Vad sägs om dessa:

Lillstrumpa - bara en kille som heter det
Krusmynta - bärs av hela 56 st tjejer
Solstråle - både tjej- och killnamn

Det finns också en s.k. namngenerator där man kan skriva in föräldrarnas namn för att få fram ett passande barnnamn. Enligt denna ska våra barn heta Gerda eller Gunde. Hmm, kan hända att de blir ensamma i skolklassen med de namnen men jag tror nog det är bäst att vi håller oss till namnen som vi själva kommit på.

Vecka 40

Idag fick vi det sista veckomailet, vi har 39 hela veckor bakom oss nu och går nu in i vecka 40. Nu kan bebisen komma när som helst!

Gravid vecka 40

 

Barnet

Nu är barnet helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. Trots detta kan barnet stanna kvar i två veckor till. De flesta barn föds på natten.

Barnet kan väga allt mellan 2,5 och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt. Nu är det trångt därinne.

Mamma

Har barnet inte kommit än? Känns det frustrerande? Ta det lugnt. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 fullgångna veckor + 0 dagar till 41 fullgångna veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

Pappa/partner

Under själva förlossningen är din viktigaste roll att vara där! Du ger henne vatten, torkar pannan. Du kan hålla henne, massera henne. Lyssna på vad hon och hennes kropp säger. Prata med henne och barnmorskan. Hjälp henne med kuddar eller att ändra ställning. Var lyhörd och se och bekräfta hennes smärta. Hon vill kanske inte att du ska röra henne. Peppa och uppmuntra. Pusha och stötta. Du klarar det! Du har väl läst artikeln om Pappans/partnerns roll vid förlossningen. Se under Förlossningen till vänster.




Ja nu är det verkligen slutspurten kvar, förlossningen är det enda man tänker på, fundera över och längtar efter. Har även märkt att allt fler kikar in på bloggen varje dag (även om det är få kommentarer...), är det möjligtvis fler som är nyfikna över hur det går? :) Än så länge känns det inte som att det är på gång, men vem vet, det kanske kommer igång fort sen när man minst anar det...

Gammalt blir nytt

Jag måste ju ha lite olika projekt att sysselsätta mig med om dagarna och redan i höstas köpte jag hem lite tyg som jag tänkte klä om våra köksstolar med. Den gamla klädseln var helt vit, från början, men började få några missprydande fläckar här och där. De såg inte så roliga ut längre, helt enkelt!

Med hjälp av lite tyg på metervara, en häftpistol och skruvdragare blev stolarna däremot som nya! Tyget kommer ifrån IKEA om någon undrar.




Ikväll ska vi iväg på förhandsvisningen av nya Beck-filmen, så nu lär vi fixa lite middag så det inte blir för stressigt. En av oss rör sig inte så fort nu för tiden ;) Om det är någon som undrar så är det bara en vecka kvar till den 17 maj. Det ni!

Ensiffrig nedräkning

Nu börjar det närma sig, nedräkningen har gått ned till ensiffriga tal. 9 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum! Sent igårkväll fick vi nyheten att T & J som också skulle ha barn fick en liten flicka, på deras datum dessutom (fast jag var säker på att dom skulle få en kille, men hade visst fel!). Känns inte som att det händer så ofta att bebisen kommer precis när den ska. Måste erkänna att det känns lite orättvist, tycker att det är lite jobbigt att inte veta exakt när bebisen ska komma. Blir det imorgon eller om 3,5 vecka? Gillar inte ovissheten.


Inte nöjd

Om någon skulle känna för att ge mig en present så önskar jag mig en symaskin just nu! Hade jag haft en så skulle jag försöka sy ett eget spjälskydd till spjälsängen, en filt till barnvagnen och några fina påslakan till bebisen. Nu får pyret ett tråkigt, vitt spjälskydd som jag inte förstår hur det ska sitta på spjälsängen. Har ägnat den senaste halvtimmen åt att bädda om sängen så den ska bli lite mer barnsäker. Inga fötter eller armar kan sticka ut mellan ribborna nu men jag är ändå inte helt nöjd. Ibland är det jobbigt att försöka vara perfektionist...

Vecka 39

Då har vi 38 hela veckor bakom oss och går idag in i vecka 39, kan ni förstå? Knappt så att jag gör det i alla fall. Om bebisen skulle bestämma sig för att komma nu så skulle det inte längre räknas som förtidigt född, nej det skulle vara helt normalt och förhoppningsvis klara sig alldeles utmärkt utanför min mage. Nu är den färdig och klar, ligger bara och tjockar till sig lite och samlar energi inför förlossningen. Precis som jag också gör med andra ord.

Gravid vecka 39

 

Barnet

Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Vikt 3 450 gram.

Mamma

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

Pappa

Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem. Du har väl läst artikeln om Pappans roll vid förlossningen. (Har du det Anders?)

Hos barnmorskan/kontroller

Nu kan det vara dags för sista besöket hos barnmorskan före förlossningen. Men försök att inte bli allt för besviken om det blir några besök till. Barnmorskan kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Idag förs journalen elektroniskt, så det enda ni behöver tänka på att ta med i pappersform är blodgrupperingskortet.



Helt otroligt att bebisen är 50 cm lång, en halvmeter(!) och väger ca 3,5 kg och ändå får plats inuti mig. Inte konstigt att man känner sig stor och klumpig. Imorgon bitti är det även dags för ett besök hos barnmorskan igen, kanske blir det sista jag hinner med, vem vet?

Idag var vi och storhandlade hem en massa mat och godsaker, och köpte även med saker som vi kan ha med till förlossningen. Några chokladbitar, mineralvatten, coca cola m.m. Ett yatzyspel fick också följa med, eller är det lite naivt att tro att man ska orka spela det mellan värkarna? Det vet vi inte förrän vi har provat!

Världens godaste blåbärsmuffins

Numera bakar jag något ett par gånger i veckan för att lägga i frysen, tror att det kommer gå åt sen när lilla pyret har kommit och bekanta kommer över på besök/inspektion. Igår blev det blåbärsmuffins med crumble ovanpå som kommer ifrån Leilas recept, och de är verkligen supergoda! Går inte att misslyckas med!

ca 12 muffins (en muffinsplåt)


100 g smör
2 st ägg
2dl mjölk
1.5 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt


Fyllning:
1/2 pkt frysta blåbär


Crumble:

75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker


Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så håller de formen!).

Blanda blåbären med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.  Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.  Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.

Grädda i cirka 20 minuter, 175 C. (Mina fick dock stå ca 25-30 min innan de blev klara, känn med en sticka/tandpetare så de inte är kladdiga inuti!)



Innan de åkte in i ugnen!



Färdiga! De fina muffinsformarna fick jag av Anders mamma, stora amerikanska formar med hjärtmönster på! =)


14 dagars nedräkning

Nu har det hunnit blivit majmånad och den riktiga nedräkningen kan nog börja vid det här laget. Om två veckor är det sagt att bebisen ska komma, enligt datumet vi fick på ultraljudet. Vi har de senaste dagarna hunnit förberett en massa olika saker inför dess. Skötbordet är nu monterat och fastskruvat i väggen, bilstolen är på plats, bebiskläderna tvättade, spjälsängen är bäddad med nya fina påslakan från Lundmyr som jag (vi...) fick i present av bästa tjejkompisarna när de var över på besök. Se så fint det blev! Här kommer vår prinsessa (eller kanske prins?) sova gott!



Ja, girafferna kommer ifrån kära moster Malin som själv envisades med att bära med sig sin giraff Lollo vart hon än gick när hon var liten. Klart att bebisen då också ska ha giraffer! Finns det föresten någon som vet hur spjälskyddet (det vita tygstycket längs kanten) egentligen ska sitta? Nu når det ju knappt ovanför den tjocka madrassen...

Tog en snabb bild på mig själv för att visa den stora magen! Tycker den ser enorm ut på bild, fast den känns som tur är inte riktigt lika stor att bära omkring på.



(Fick dessutom en bra påminnelse om att det är dags att putsa spegeln...)

Nu kommer snart Anders hem och vi ska fika på jättemumsiga blåbärsmuffins. Lovar att lägga ut recept och bilder på dem de närmsta dagarna, de är verkligen supergoda tycker alla som har smakat!


RSS 2.0