Vecka 38

Trodde först att jag höll på att skriva fel på rubriken, inte kan vi väl vara i vecka 38 redan? Men det stämmer, här går det fort undan! Vi fick ett nytt mail igår men jag hann aldrig läsa det då vi var iväg och på födelsedagsfirande ute i Gårdskär. Så här står det:

Gravid vecka 38

 

Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före vecka 38. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en surrande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Navelsträngen runt halsen

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

Pappa/partner

Förlossningsväskan bör packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, morgonrock, necessärer, barnkläder, musikspelare, energikost och kanske mackor till dig själv. Du kan ta som ditt ansvar att ta med en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del? Se filmen om förlossningens tre steg, klicka på Förlossningen till vänster.




Nu börjar bebisen bli färdig där inne i magen och kan egentligen bestämma sig för att det är dags att komma ut, spännande! Nu tycker jag dessutom att mage har sjunkit ned lite, dvs att bebisen har lagt sig mer till rätta. Tror att det var det som gjorde att jag fick så väldigt ont i ljumsken/bäcken för några dagar sedan. Det känns mycket bättre nu även om det fortfarande gör ont och trycker lite nedåt. Men det är tydligen helt normalt!

Vi har inte packat någon BB-väska än men jag har börjat skrivit på en lista över saker som vi ska ha med oss. I mailet står det att man kan ha med sig något lättare spel, det har jag aldrig tänkt på. Orkar man spela yatzy när man är på förlossningen? Kan ju packa ned det ifall att man orkar spela, så kanske tiden går lite fortare.

Nu börjar både jag och Anders fundera på när bebisen kommer, det känns att det närmar sig. Hoppas bara att det inte går för lång tid efter 17 maj, det skulle nog vara jobbigt för oss allihop. Snart börjar vi få ordning på allting här hemma och börjar känna oss förberedda (så gott det går). Spjälsängen är bäddad och står i vårt sovrum nu. Vi måste bara fästa skötbordet i väggen så kan vi börjar packa upp saker runt omkring det. Bebiskläderna är tvättade och första blöjpacketet har vi handlat hem. Snart kan pyret få komma!

Nu ska jag däremot göra mig iordning och sen åka ned på stan för att äta lunch med de andra höggravida tjejerna igen. Ska förbi försäkringskassan också för att fixa lite papper och ordna med föräldrapenningen... Hoppas det går bättre än sist då jag försökte ringa dem!

Nya möbler på balkongen

Idag hann vi med en tripp till Plantagen där vi köpte möbler till vår "nya", fina balkong. Vi kollade på en massa olika stolar och bord, olika kombinationer, färger och former. Det här kom vi hem med!



Två stycken svarta stolar som man kan reglera ryggläget på. De röda dynorna fick följa med för att de var bekväma men framförallt väldigt snygga! Vi köpte även ett svart, runt bord som ingick i ett möbelset, så vi fick två mindre svarta klaffstolar som man kan ta fram om det kommer över folk.



Så här mysigt blev det när vi tände två svarta lyktor, som vi redan hade hemma, efter att solen gått ned. Här kommer vi nog att trivas!

Ont det gör ont

De senaste dagarna har jag fått så fruktansvärt ont i ljumsken/bäcken på ena sidan av kroppen. Det gör så ont att jag knappt kan gå, kan inte ligga bekvämt för att sova, kan inte böja mig ned för att sätta på mig strumporna själv. Känner mig otroligt handikappad då jag inte ens kan gå ut på en kortare promenad med Fanny!

Har mått väldigt bra under hela graviditeten men nu verkar första bakslaget ha kommit. Försökte söka hjälp hos barnmorskan men de sa åt mig att kontakta förlossningen. På förlossningen kunde de heller inte göra något och sade åt mig att ringa vårdcentralen. Hos vårdcentralen gick det heller inte att få hjälp och de föreslog en sjukgymnast. Men hos sjukgymnasten fanns det inga tider på en gång så jag blev utan hjälp. Så kan det gå, men "graviditet är ju ingen sjukdom" så då är det väl bara att stå ut? Tur att det förhoppningsvis inte är så många veckor kvar nu innan pyret kommer ut och besvären försvinner.

När kommer storken?

Några har i alla fall gissat på när bebisen kommer, undrar vem som kommer närmats?

Maria - 14 maj, tjej, 3210 gram och 49 cm lång

Moster Malin - 15 maj, tjej, 3879 gram och 51 cm lång

Anders - också 15 maj, 3978 gram och 47 cm lång

Jenny - 19 maj, tjej, 3989 gram och 51 cm lång

Morfar Danne - 19 maj, tjej, 4500 gram och 54 cm lång

Cissi - 21 maj, tjej, 3752 gram och 50 cm lång

Mormor Maria - 24 maj, tjej, 4180 gram och 52 cm lång (fast jag vet att hon i hemlighet tror att det kommer dröja ända till i juni innan bebisen kommer, men det vågade hon inte skriva!)

Och farmor Agneta vet jag hoppas på den 22 maj, då även hon firar sin födelsedag :)

Om fler vill gissa så fyller jag på listan senare!


Fördröjningskassan

Försöker ringa Försäkringskassan angående en del frågor kring föräldrapenningen. I förmiddags fick jag köplats 382 och det var ca 30 min kötid, vilket jag inte hade tid att vänta på just då så jag lade på. Nu när jag försöker ringa så kommer jag bara till talsvar: "Kundcenter har hög belastning, var god försök senare". Hur många är det då som försöker ringa..?

Vecka 37

Igår gick vi in i en ny vecka, 36 veckor avklarade och nu i början av vecka 37! Så här stod det i mailet:

Gravid vecka 37

 

Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat.

Pappa/partner

Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 37 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan. Han eller hon känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Barnmorskan kollar att du är förberedd och vet vem du ska kontakta när det är dags. Din partner är fortfarande välkommen med på besöken.




Ja nu börjar bebisen bli färdigbakad och ska väl bara lägga på sig lite mer vikt innan den kommer ut. Var hos barnmorskan nu imorse och hon kände och klämde på magen, bebisen ligger med huvudet nedåt även om det inte var fixerat ännu. Jag är ganska så svullen i kroppen med vätska som samlar sig i både ben och armar men det var tydligen ingen fara då mitt blodtryck tydligen var lägre än på inskrivningen för 6-7 månader sen.. (undrar hur ofta det händer, blodtrycket brukar ju gå uppåt hos gravida!)

Ska börja fixa iordning och tvätta alla bebiskläder och lakan m.m. den här veckan och tydligen börjar det bli dags att packa BB-väskan, enligt mailet. Känns som att det fortfarande är så pass lång tid kvar innan bebisen kommer så vi hinner det senare, men man vet väl aldrig. Ska skriva ihop listan på era gissningar när bebisen kommer sen men nu ska jag ned på stan en sväng och äta lunch med de andra gravida tjejerna från föräldragruppen. Det är föresten en rolig syn, med fyra höggravida tjejer på rad, man får lite blickar av andra ;)

Åh nej, det snöar ute, i slutet av april! Men jag lär gå snart ändå, brrr....

Gröna vårkänslor

Jag och magen (den är ju stor att den har blivit en egen individ) har lämnat Gävle för några dagar och bosatt oss i Stockholm hos mina föräldrar. Skönt med lite miljöombyte och jag har passat på att gå promenader ner till vattnet i närheten. Det är så mycket grönare här nere än i Gävle! Grönt gräs och massa vårblommor överallt, fullt med krokusar, snödroppar, vit- och blåsippor. Det är även knoppar på alla träd och har sett massor av videung. När jag vaknade vid femtiden imorse, som vanligt, kvittrade fåglarna som bara den utanför. Vårkänslor! Önskar det vore lika grönt i Gävle när jag åker hem imorgon.

Mamma skämmer bort mig när jag är här med god mat och välfyllt kylskåp. Hittade en kartong med jorgubbar som jag snart har ätit upp och så finns det en kaffe latte-maskin som går på högvarv. Förutom mat så finns det en hel flyttkartong med bebiskläder från då vi var små som jag kan gå igenom och kika om det är något som jag vill låna av. Har hittat jättemånga söta kläder!

I eftermiddag blir den en sväng till Vällingby med mamma och kika lite i affärer. Men först blir det nog lite lunch, lövbiff fylld med chevreost och klyftpotatis till, mums =)



Just det, gissa när bebisen kommer så skriver jag ihop det sen. Många som kikar in på bloggen ser jag, men väldigt få som kommenterar! ;)


1 månad kvar

Idag är det den 17 april, bara en månad kvar tills bebisen "ska" titta ut! 30 dagar kvar av nedräkningen. Fast egentligen kan den ju komma när som helst, redan imorgon om den så vill (fast det tror jag inte..) eller så kanske den vill stanna två veckor längre och inte komma förrän i juni. Då lät det helt plötsligt väldigt långt bort igen! Men ut kommer bebisen förr eller senare, det är ju då klart!

Kanske borde ha en liten gissning på när bebisen kommer? Om man skriver datum, kön, längd och vikt. (Enligt ultraljud är det en liten tjej men det kanske inte alls stämmer!)

Här kommer min gissning:

Tjej, 19 maj, 3989 gram och 51 cm lång.

Nu får ni andra gissa! =)



Magen igårkväll! Naveln har helt ploppat ut nu, är den färdigbakad då? =)

Trallalala på balkongen

Nämnde tidigare att nästa projekt vi sätter igång med är balkongen, och nu har vi börjat (och är nästan färdiga!). Gjorde lite research om trätrall och jämförde färdig trall som man bara klickar på plats med att köpa brädor på lösvirke och själva sätta dit. Vi valde alternativ nr 2 då det bara kostade en tredjedel av priset samt gick att utnyttja bättre på vår långsmala balkong.

Igår köpte Anders virket som jag på förhand hade beräknat hur mycket som gick åt. Imorse vid 9-tiden började vi mäta, såga och skruva fast den. Vid tolv så låg alla brädor på plats med undantag av några skruvar som vi inte hann få på plats då vi hade andra ärenden att fixa. Så här såg det ut då vi började lägga ut trallen på balkongens betonggolv.


Och hur blev slutresultatet? Helt perfekt, blev verkligen superfint! Tänk så mycket skönare det blir att kliva ut på ett trägolv istället för betong sen i sommar. Där kommer jag sitta och äta min frukost och en skål jordgubbar... =)


Var ju tvungen att visa vår minimala hög med spillvirke, så här kan det se ut om man planerar noggrant! Nu ska vi bara köpa några fina balkongmöbler att ha där ute och någon fin blomma, sen så blir det nog hur mysigt som helst. Blir fler bilder när vi har "inrett" balkongen!

Vecka 36

Nu är vi i början av vecka 36 och det är mindre än 5 veckor kvar nu till beräknat förlossningsdatum den 17 maj (ska ju gå 40 hela veckor)! Det går fortfarande så otroligt fort, har en massa saker att fixa och pyssla med så att jag håller mig sysselsatt. Här är veckans gravidmail:

Gravid vecka 36

 

Barnet

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda mot de första rörelserna? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

Vikt 2 800 gram.

Mamma

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född.

Till vänster kan du läsa om förlossningen. Du kan läsa om sånt som smärtlindring, förlossningsställningar och hemförlossning. Glöm inte att börja ladda med kolhydrater. Pasta är bra mat inför förlossningen.

Kejsarsnitt

Ska du förlösas med kejsarsnitt? Ungefär tjugo procent av alla förlossningar är kejsarsnitt. Av dessa tjugo procent är 40 procent planerade och 60 är akuta snitt. Det finns många olika orsaker till varför en del barn föds med kejsarsnitt. Läs mer om kejsarnsitt under Förlossningen till vänster och se filmen om hur det går till.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Pappa/partner

Du har väl läst artikeln om Pappans/partnerns roll vid förlossningen. Se under Förlossningen till vänster.



Barnmorskan har inte kollat än om bebisen ligger tillrätta men det känns som om magen har sjunkit ned och den har lagt sig på rätt ställe. Ska inte kolla det förrän nästa vecka, så vi får väl se då. Men magen är i alla fall stooor nu =) Sover fortfarande lite halvdåligt om nätterna och imorse när jag vaknade vid åttatiden var jag så kissnödig så jag knappt tog mig ur sängen... (men då hade jag också sovit i ett sträck hela natten).

Igår tog jag med syster/"moster" till Uppsala och shoppade loss på IKEAs barnavdelning! Har nog köpt det mest nu! Påbörjade projektet med att skruva ihop skötbordet också men ni får vänta lite på bilderna, vill hinna fixa iordning lite först.

Här kommer en fin bild på magen som My tog i helgen då alla tjejer var och besökte mig!


Ny kamera

Senaste teknikprylen till vår samling är en ny kamera, en systemkamera! Anders fyllde ju år förra veckan och fick presentkort så han kunde köpa en. Och den är grym! Tror inte det går att misslyckas med foton nu när vi har den! Tog lite testfoton på saker här hemma, och vi kommer mycket bra överens än så länge :)








Vecka 35

Då har det gått ytterligare en vecka och nu är vi i vecka 35 ... av 40! Ska det verkligen gå så här fort? Hinner ju knappt med allt som ska fixas.

Gravid vecka 35

 

Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar eller fler är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.

Mamma

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du har ökat minst elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Se artiklar till vänster under Efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

Prata om förlossningen

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har förutfattade meningar som behöver vädras. Väntar du barn utan en partner är det bra att prata med den du tänkt ta med dig, vare sig det är en doula, kompis eller förälder. En doula är en person som fött barn själv som du känner förtroende för som kan följa med och vara ett stöd för dig och din medföljare vid förlossningen.

Pappa/partner

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde.



Imorgon bitti ska jag faktiskt till barnmorskan igen och ta en massa prover som vanligt. Börjar känna mig rätt så stor nu, magen känns ibland enorm. Samlar på mig väldigt mycket vätska så jag är svullen om både händer och fötter. Har fortfarande svårt att sova och vaknar om natten/tidig morgon, vilket kan vara ganska så frustrerande ibland. Men nu när det är så här få veckor kvar så ska man väl stå ut!



"Lilla" magen från imorse!

Bakstuga

Nu har vår kära Kitchen Aid gått på högvarv här hemma. Förutom småkakor så har vi även hunnit baka kanelbullar, Anders har gjort en päron- och chokladtårta, jag har gjort vit chokladmousse för ett helt kompani samt en fryst marängtårta helt på impuls.

Ikväll blir det fika med pärontårtan, som jag tror kommer bli väldigt god. Kanske borde låta Anders berätta mer om den i ett senare inlägg då det var han som gjorde den? Jag har i alla fall fina bildbevis på den som jag kan dela med mig av.



Imorgon blir det påsklunch ute i Gårdskär och jag har förberett en efterrätt tills dess, vit chokladmousse med hallon och blåbär. Blev 18 portioner av den (kommer mycket folk) så jag hoppas det kommer bli uppskattat. Kan avslöja att smeten var väldigt god och fluffig i alla fall! Det var i princip samma recept som till den mörka chokladmoussen jag gjorde för några veckor sedan.

Då man använder endast äggulan till moussen så fick jag väldigt mycket äggvita över. Vad ska man göra av den då? Det blev några vanliga småmaränger samt två stycken marängtårtbottnar. Hade även en skvätt grädde över som jag blandade med en halv burk lemoncurd, en ask hallon, lite hackad mörk choklad och en näve nötter. En riktig sötsyrlig smet som jag lade som fyllning mellan marängbottnarna och skjutsade in i frysen. En hel tårta på saker som blivit över sen allt bakande den här veckan! Tror jag sparar den i frysen tills mina tjejkompisar kommer över nästa helg, de förtjänar ju också en smaskig efterrätt!

Skulle gärna bjuda på bilder men min kamera vill inte samarbeta med datorn för tillfället, bilder kommer senare...

RSS 2.0