Vecka 34

Hann aldrig lägga upp gårdagens gravidmail då vi var ute i Gårdskär och firade Anders födelsedag, nu är min älskling 25 år :)

Gravid vecka 34

 

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. De vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Vikt 2 350 gram.

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

Pappa/partner

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen. Se artiklar till vänster under Efter förlossningen. Du kan också läsa på vårt tema Barn och föräldrar eller känns det för overkligt? Du som har barn sedan tidigare kanske har glömt en del om den första tiden med bebisen.

Hos barnmorskan/kontroller

Välja barnavårdcentral

Någon gång vid denna tiden är det också dags att välja barnavårdcentral. Eftersom det är vårdval måste ni aktivt välja den barnavårdcentral ni vill tillhöra. Du hittar barnavårdcentralerna här på Vårdguiden eller fråga din barnmorska vilka barnavårdcentraler som finns. Barnmorskan skriver sedan in vilket barnavårdcentral ni valt i journalen, för att BB sedan skickar barnjournalen till rätt barnavårdcentral



Tycker att det är lite häftigt att bebisen är i princip färdigutvecklad vid det här laget, den ska bara tjocka till sig och gå upp lite mer i vikt innan den får komma ut (vilket inte blir så svårt den här veckan med tanke på alla godsaker jag äter för påsk och födelsedagsfirande...). Jag fortsätter att vakna upp vid fem-tiden varje morgon, det börjar bli mer regel än undantag, men nu jobbar jag inte längre så då kan jag ta en powernap under dagen om jag så vill! Har även börjat få sammandragningar rätt ofta så att magen blir alldeles stenhård under någon minut, men det gör inte ont än så länge, är mest bara obehagligt. Ska till barnmorskan nästa vecka och då ska vi även på ett besök uppe på BB för att kika hur det ser ut där. Spännande!
Morgondagens utmaning blir föresten att försöka måla tånaglarna och raka benen, i helgen ska vi bo på hotell och relaxa i spa-avdelningen, och man vill ju inte skrämma bort de andra gästerna! Fortsättning följer på den utmaningen...

Bea-bältet

Något som jag snabbt insåg för några år sedan som nyinflyttad Gävlebo var att bearnaisesås är något nästintill heligt här i trakten som man kan servera till det mesta. Det är även okej att planera en måltid med bearnaisesåsen (eller "bea" som det så kort och gott heter här) som utgångspunkt, inte som ett tillbehör vid sidan av. Detta fick jag även bekfräftat tidigare ikväll av vår granne.

Vi hade precis själva ätit middag och hunnit diska undan då det plingade på dörren. Grannen nedanför kom in och frågade med panik i rösten om vi inte hade någon bea hemma?! Han hade middagsgäster som när som helst skulle komma förbi och kycklingen stod i ugnen, potatisen var färdig men han hade helt glömt bort såsen! Han skulle inte hinna till affären igen, det var en nödsituation!

Jag tror vi lyckades rädda hans kväll med en halv burk Lohmanders Café de Paris-sås som vi själva åt av i helgen. Han tackade så hemskt mycket och efter att han gått kunde vi inte sluta skratta över grannen som vill låna bea, istället för ägg, socker eller mjölk som kanske brukar vara mer vanligt. Det blev uppenbart tydligt att vi bor i centrala delen av bea-bältet.

Havrecookies och kolasnittar

Imorgon ska vi börja fira Anders som fyller år och jag har föreberett med att baka lite småkakor tills dess. Det kommer bli flera kalas de närmsta dagarna så det gäller ju att vara väl förberedd! Den första kakan som bakades var kolasnittar med recept från Leilas bok A piece of cake och de blev supergoda! Riktigt gräddig kolasmak med ingefära i, lite hårda och sega på samma gång. Lätta var de att göra också så det receptet kan jag rekommendera!

Kaka nummer 2 som bakades var havrekakor med valnötter och choklad från systrarna Eisenmans kokbok Två systrars söta. I det ursprungliga receptet skulle det vara russin istället för choklad, men det bytte jag ut. Malin och Henke kom över ikväll och provsmakade kakorna. Jag tror det gick åt nära 12-15 havrekakor så det blev nog ett gott betyg!

Började förövrigt baka havrekakorna igårkväll då jag hade tråkigt och trodde det bara skulle ta någon timme, inklusive diskning efteråt. Men knappast! Blev så många plåtar (över 50 kakor fördelat på 4 plåtar) så jag var inte klar förrän framåt halv tolv på kvällen. Men vad gör man inte för sin älskling? Sen så var jag ju tvungen att provsmaka därefter och det kanske inte var det bästa att äta socker precis innan vi skulle gå och lägga oss...



Om någon vill ha recept så kommer de nedan.

Leilas kolasnittar (ca 25 stora)

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap 
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat (alt. 1 tsk bakpulver) 
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

Havrekakor med valnötter och choklad (ca 50 st alt. 25 caféstorlek)


200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2,5 dl farinsocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,5 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
2 dl hackad choklad
2 dl grovt hackade valnötter


Blanda alla torra ingredienser med russin och valnötter.
Rör smör och socker pösigt, tillsätt ägg och vatten och därefter de torra ingredienserna. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 175 grader. Låt svalna på galler.
Grädda i 12 minuter, de skall vara mjuka när man tar ut dem.


Piece of cake!


Baka baka liten kaka

Sitter ensam hemma utan varken sambo eller hund som kan hålla mig sällskap. Tråkigt är bara förnamnet på hur jag har det. Har då passat på att planera lite inför kommande vecka, då är det både påsk men framförallt Anders födelsedag! :) Kommer bli flera kalas där hembakta godsaker står på önskelistan. Så då kan ni redan nu förbereda er på en hel del bakrecept! Ska baka bullar och någon småkaka, fått önskemål om en nötkolapaj och ev. en tårta också. Och till helgen blir det påskmat och även där någon godsak! Tur att jag äter för två just nu, undrar bara vad alla andra kan skylla på inför allt frossande? ;)

Vecka 33

Eftersom det är tisdag idag så kom det ett nytt veckomail, vi är redan i vecka 33!

Gravid vecka 33

 

Barnet

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Vikt 2 200 gram.

Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu. Läs avsnittet till vänster om förlossningen och förbered dig så det känns bra för dig. Kanske är det dags för förlossningsföreläsning på sjukhuset där du ska föda?

Pappa/partner

Väntar ni första barnet kan det vara lärorikt, göra er säkrare och tryggare inför förlossningen att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Alla har olika uppfattningar om hur det ska se ut att det kan vara bra att försäkra sig om hur det är i verkligheten. Hör med er barnmorska vad som gäller.

Hos barnmorskan/kontroller

Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.

Förlossningsföreläsning

Sjukhusen brukar hålla förlossningsföreläsningar för blivande föräldrar. Föreläsningarna brukar hållas i en samlingssal på sjukhusen och ni blir informerade om vården på förlossningen och BB. Barnmorskan har information om föreläsningarna. Du kan också gå in på sjukhusens webbplatser och läsa mer.

Välja barnavårdcentral

Någon gång vid den här tiden är det också dags att välja barnavårdcentral. Eftersom det är vårdval måste ni aktivt välja den barnavårdcentral ni vill tillhöra. Du hittar barnavårdcentralerna här på Vårdguiden. du kan också fråga din barnmorska vilka barnavårdcentraler som finns. Barnmorskan skriver sedan in vilket barnavårdcentral ni valt i journalen, för att BB sedan skickar barnjournalen till rätt barnavårdcentral.


Har faktiskt inte tänkt så jättemycket på förlossningen än, känner mig rätt så lugn over det och tror att det kommer bra. Men det närmar sig i rasande fart! Vi får nog börja läsa på lite snart så vi vet vad som väntar. Ska i alla fall på besök uppe på BB veckan efter påsk och efter det kanske man börjar planera lite mer inför det hela.

Annars så mår jag fortfarande bra, värken som jag hade i revbenen tidigare har nästan helt försvunnit nu, är jätteskönt! Nu kan jag både sitta och stå upp en hel dag utan större problem. Magen börjar väl kanske sjunka ned lite så bebisen inte trycker rätt emot revbenen längre. Däremot så har jag börja få så mycket vätska i kroppen märker jag. Är väldigt svullen om både händer och fötter numera och det känns ibland ganska jobbigt. Vaknar dessutom kl fem varje morgon numera och har svårt att somna om på en gång. Kanske borde göra karriärbyte till bonde istället då jag ändå är vaken då, det skulle nog Anders gilla i alla fall =) Och på tal om min kära sambo så lovade jag att laga middag till honom lagom tills han kommer hem om en stund, ska nog börja förbereda maten nu. Korvstroganoff står på dagens meny!

Boa på balkongen

För några veckor sedan stod det i veckans gravidmail att man gärna sätter igång och "boar" hemma, dvs. göra iordning och dra igång med diverse projekt. Känner att även jag har nått den fasen nu då det är så mycket som jag vill få ordning på och sätta igång med. Det närmsta projektet som vi ska ta tag i är det lilla sovrummet som kommer bli barnrum/kontor. Måste fortfarande röja upp allting därinne (även om vi redan börjat och hunnit få mycket fixat).

Projekt nummer två som jag vill få ordning på är balkongen, som hittills blivit ignorerad och begravd under snön i väntan på varmare årstider. Har en idé om att lägga ut trätrall på det gråa betonggolvet, bygga en slags sittbänk med förvaring i och även plantera lite blommor. Våren närmar sig faktiskt snart, även om vädret utanför just nu påstår något annat!

Har de senaste dagarna ritat både kök och garage åt bekanta, så jag känner att jag är inne i att göra ritningar och olika förslag och tänkte därför sätta igång med att rita upp skisser på balkongen till oss själva. Det tror jag kan bli jättebra om man bara kommer igång! Undrar om man kan få ut Anders på balkongen sen och ta alla mått åt mig? =)

Vecka 32

Tisdag igen = nytt veckomail, nu i vecka 32.

Gravid vecka 32

 

Barnet

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Vikt 2 kg.

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs?

Pappa/partner

Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man ser över sin ekonomi och försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Allt detta bestämmer ni själva.

Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika. I andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar. Ni kan ta ut föräldrapenning redan 60 dagar innan förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar innan födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. Hör med försäkringskassan om vilka regler som gäller.


Ja nog har magen vuxit och bebisen blivit ännu större. Igår var det full rulle hela kvällen, den låg och vred och vände på sig nonstop och blev inte ens lugnare även om man lade handen på magen, som det annars brukar bli. Tror nog det börjar bli trångt därinne! Märker även att det börjar bli jobbigt att andas när man t.ex. är ute och går, krävs inte mycket för att bli anfådd nu längre.

Lägger in en bild på de "lilla" magen också, mest så att kommande mormor får se ;) Har börjat få smeknamnet Badbollen och det är inte utan anledning antar jag...  Hjälper säkert heller inte att ha en randig topp på sig men garderoben börjar bli ganska begränsad nu för tiden!



Blev även en bild på lilla Fanny som än så länge njuter av att bli bortskämd och inte behöva dela uppmärksamheten med en liten bebis. Här snarkar hon högt på sin favoritplats i soffan bland kuddar och filtar, och tassar stora som på en björn tror jag nog. Trimning behövs snarast!


American pancakes

Imorse tog vi sovmorgon båda två och började sedan dagen med en god brunch. Det känns verkligen som vardagslyx när man hinner med något sådant mitt i veckan. Något som är väldigt gott och samtidigt väldigt enkelt att göra är amerikanska pannkakor, godast att servera med äkta lönnsirap och skivad banan eller lite hallon och blåbär.



Receptet har jag hämtat från ica.se men förbättrat lite för bästa resultat:

Rör ihop ett ägg, 2 dl vaniljyoghurt (alt. filmjölk), 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1 msk socker, 1 msk olja, ½ tsk salt och 2 tsk kardemumma. Det blir en rätt så tjock smet som kan klickas ut med en matsked. Stek plättarna på medelvärme. Räcker till ca tre personer.

Prövade förövrigt ett recept på hemmagjort chokladmousse i helgen som jag hade tänkt lägga ut bilder på. Men det blev så gott att vi hann äta upp det innan jag kom ihåg att ta bilder. Det var ett superlätt recept av Per Moberg med grädde, smält choklad och äggula. Nästa gång vi gör det så lovar jag ätt fota först och äta sen ;)

Vecka 31

Ja då har det gått ytterligare en vecka och nu är vi i vecka 31.

Gravid vecka 31

 

Barnet

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

Vikt 1 800 gram.

Mamma

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Läs om förlossningen här till vänster. Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Tvillingar

Nu är du antagligen lika stor som en mamma som väntar ett barn är i vecka 40. Men jämför inte allt för mycket, alla är olika.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 31 är det dags att besöka barnmorskan igen. Från vecka 31 sker besöken varannan vecka fram till vecka 40 om du väntar första barnet. Har du fött barn förut kan det räcka att komma lite mer sällan även nu. Sedan beror tätheten mellan besöken på om du går över tiden. Barnmorskan brukar nu lyssna på barnets hjärta, känna efter hur barnet ligger, kontrollera ditt blodtryck och hur livmodern och barnet växer. Kanske behövs ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner är alltid välkommen att följa med.


Efter att ha läst det här veckomailet så känner jag igen mig väldigt mycket. Ja, jag har blivit mer andfådd, känner definitivt att bebisen fyller upp hela magen, har börjat samla på mig vatten och fått svullna ben och fötter. På bara någon vecka så har jag börjat känna mig jättegravid helt plötsligt. Innan dess så har magen varit liten och inte synts så mycket, nu har den helt plötsligt exploderat och vuxit flera storlekar. Och det känns! Börjar bli tung i kroppen och undrar hur stor jag kommer vara om ytterligare 9 veckor... Får vänta en vecka till innan jag ska till barnmorskan nästa gång, och på måndag har vi dessutom en föräldraträff kvar. Spännande!

Mandelbiskvier

Lyckades dra på mig en förkylning efter helgens jobb och jag tappade i princip rösten i början av veckan. Det hade säkert varit skönt för sambon om jag haft vett att hålla tyst och vila rösten, men jag pratade/kraxade säkert på i vanlig ordning ändå.

Ett måste när man är förkyld är ju varm nyponsoppa med glass och mandelbiskvier, och det är den enda gången jag äter det. Köpte hem alla saker från affären och råkade sedan syna ingrediensförteckningen på mandelbiskvierna. Det visade sig att de innehöll en blandning av hela 16 olika ingredienser/tillsatser och endast 4 % mandel. I mandelbiskvier. Ni vill nog inte ens veta vad de egentligen bestod av. De hann dessutom bli mjuka i nyponsoppan inom två minuter, det ska vara knapriga biskvier!

Letade istället fram ett recept på hemmagjorda biskvier, tänkte att det inte kan vara så svårt att göra egna. Och det var det heller inte! Så nu ska jag njuta av nyponsoppa med glass och knapriga mandelbiskvier med endast 3 ingredienser. Mandelmassa, äggvita och lite kokos. Inga tillsatser här inte! Det är även vad jag komma göra till vårt barn när hon en dag blir förkyld och vill ha något gott.



Snabbt recept:
Riv ca 150 gr mandelmassa och blanda med en lätt uppvispad äggvita och ½ dl kokos till en smidigt smet. Spritsa ut små klickar på en plåt och sätt in i ugnen på 125 grader i ca en halvtimme tills de fått färg och blivit torra. Färdigt!

Ugnsstekt kyckling med sötsursås

Jag tänkte ju börja pröva nya recept ur vår gedigna kokbokssamling. Sagt och gjort, först ut blev Jamie Olivers ugnsstekta kyckling med hemmagjord sötsursås! Älsklingen lät lite skeptisk först, undrade om jag skulle göra en hel kyckling helt själv? Så klart jag skulle!

Receptet kommer ifrån Happy Days med Jamie Oliver, som sagt var, och man tillagar kycklingen i ugnen med en massa grönsaker som sedan blir till den sötsura såsen. Superenkelt och jättegott!

Fyll den hela kycklingen med en näve färsk persilja och riven färsk ingefära. Salta, peppra och olja.

Dela grönsaker i rätt så stora bitar, en röd och en gul paprika, två rödlökar, en färsk chili, en halv ananas, en skvätt olja, salt och peppar.

Skjutsa in kycklingen och grönsakerna i ugnen tills de är klara, ca 1,5 timme. Mixa grönsakerna (man kan spara lite att ha till middagen istället för sallad) och spadet med 2 msk socker och 3 msk balsamvinäger, dela på kycklingen och koka ris till. Färdigt!



(Detta var innan tillagningen, glömde ta en bild när det kom ut ur ugnen och innan jag hunnit massakera kycklingen).

Hur smakade då middagen? Jo det blev jättegott! Gillade verkligen den sötsura såsen, smakade mycket bättre än sådan som man får till kinamaten. Det bästa var att det var så enkelt att göra middagen också, den klarar ju sig själv i ugnen. Fast var försiktig när ni mixar såsen om ni använder en stavmixer, det stänkte överallt för mig så jag fick torka både diskbänk och kakel (men säg inget till sambon, han var som tur var inte i köket när det hände... :)

Denna maträtt får dessa betyg av mig:
Smak 3,5/5 - tyckte att kycklingen och såsen var väldigt god men grönsakerna blev väldigt mjuka av spadet och den långa tillagningen. Med en vanlig sallad till så hade nog betyget blivit högre.
Tillagning 2,5/5 - beror nog mest på stavmixern... Var väldigt smidigt att ha allt på samma plåt och det skötte sig själv i ugnen.

Får återkomma om sambons betyg, men han åt med god aptit i alla fall!


Vecka 30

Då har det gått ytterligare en vecka och vi är nu inne i vecka 30 ... av 40. Oj vad fort tiden går! Är det meningen att vi ska ha en liten bebis att ta hand om som kommer om ca 10 veckor? I veckomailet står det i alla fall följande:

Gravid vecka 30

 

Barnet

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända till slutet. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.

Vikt 1 600 gram.

Mamma

Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Passa på att börja lagra kolhydrater inför förlossningen. Ät rätt, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.

Hos barnmorskan/kontroller

Tvillingar

Väntar du tvillingar kan det ibland vara bra att göra en ultraljudsundersökning till i vecka 29 eller 30. Din barnmorska informerar dig om detta.


Det märks att bebisen har blivit större för magen är då bra mycket större nu! Har inte märkt att jag har fått sämre balans men är ovan att ha magen där och kan lätt gå emot saker för att jag är större än vad jag egentligen tror. Bebisen sparkar och rör på sig ofta men det är inte så långa stunder åt gången.

Hade tänkt åka på en riktig shoppingrunda till Uppsala i början av april och handla hem allt som bebisen kan tänkas behöva. Skötbord, bilstol, alla smågrejer och så vidare. Tar med mig syster/kommande moster som sällskap, älsklingen är nog bara glad att få slippa hänga med på sådana äventyr! ;)

RSS 2.0