Spara vs. slösa

Jag har alltid varit bra på att spara pengarna och passa på att handla när det är extrapris eller rea istället. Det är ju så mycket roligare när man får mer för pengarna och det känns som att man har gjort ett kap! När man har levt som fattig student så länge så lär man sig alla knep som finns, speciellt när det kommer till den obligatoriska storhandlingen av mat. Det är ju tyvärr ett nödvändigt ont. Äta bör man annars dör man...

Min älskade sambo och jag har nog hunnit haft ett antal diskussioner i mataffären över vad vi ska handla till middag de senaste två åren. Han är nog mer van att bara köpa det man är sugen på medan jag står och velar, tänker fram och tillbaka och försöker vara prismedveten. Lägg på lite graviditetshormoner och beslutsamhetsångest, det är väl ett under att han orkar med mig ibland.

Nu har jag ju däremot fått bestämma helt själv över storhandlingen de senaste veckorna då han inte varit hemma. Och jag har levt på annan mat än gröt faktiskt! Idag var jag på Ica för att fylla på matförrådet och hade så klart synat reklamenbladen innan (jo jag vet, jag låter som en ensamstående 80-åring med 4 katter...). I alla fall så kom jag hem med god och nyttig mat, frukt och pålägg m.m. Synade kvittot noggrant efteråt, något som jag alltid gör, och ordinarie priser för mitt inköp skulle ha blivit 573 kr. Efter diverse rabatter, korterbjudande, bonuscheck och pantkvitton (såklart) så behövde jag bara betala 353 kr för all min mat. För er som inte orkar räkna är det 220 kr i rabatt! Slå det om ni kan! ;)

Mirakel kan tydligen ske

Helt otroligt, bänkskivan sitter som en smäck! Tredje gången gillt var det tydligen som gällde. Hade hantverkare här imorse som bytte ut den, fixade med vattenkranen, slipade kanterna och sågade ur för spishällen, preparerade med silikon m.m. Nu sitter den där den ska och med millimeterprecision dessutom! Nu ska vi bara olja in den några gånger och så ska det upp lite lister på några ställen så börjar köket snart bli färdigt! Underbart!

Vecka 25 av 40

Ny vecka, ny uppdatering. Tycker att tiden går så fort, nu har vi fått ett nytt gravidmail som säger att vi är i v. 25! Det firade jag med ett besök hos barnmorskan imorse där de tog prover, kollade järnvärdet, blodtryck, mätte magen och fick även lyssna på hjärtljuden. Det såg jättebra ut allting! Barnmorskan frågade till och med om jag tog extra järntabletter för värdet var så bra, men inte då! Håller mig till leverpastejsmackor till frukost och det verkar ju funka. Nästa besök hos barnmorskan blir om 4 veckor, och efter det varannan vecka tills lillan är ute.

Så här står det i veckans mail:

Gravid vecka 25

 

Barnet

Nu börjar sista tredjedelen. Det händer inte så mycket utvecklingsmässigt utan barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Barnet kan känna igen din röst.

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.

Åderbråck

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av vener på underben, lår, slida eller ändtarm (hemorrojder). Det finns några sätt att förebygga åderbråck. Läs mer om åderbråck genom att klicka på länken uppe till höger.

Pappa/partner

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 25 ungefär är det dags för nästa besök hos barnmorskan. Även den här gången kontrollerar barnmorskan hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tar hon ett extra urinprov eller blodvärde. Kanske får ni lyssna på hjärtat genom en ultraljudsförstärkare.


Kramp? Åderbråck?
Nej det här jag inte drabbats av än och hoppas jag slipper det också. Magen börjar i alla fall bli större och större, och jag har känt av några rejäla sparkar flera gånger nu. Är nog en riktig liten busunge därinne!

Igår så bakade jag och syster supergoda kanelbullar och några med mandelmassa i. Längtar tills det är dags att baka semlor, känner jag skulle vara väldigt gott just nu! Men får väl stå emot och vänta några veckor till... Någon som blir sugen på en bulle?



Ta förresten en ordentlig titt på bänkskivan för imorgon bitti är den förhoppningsvis utbytt mot en som passar och går ända in mot väggen! Tredje gången gillt brukar man väl säga? Har inte orkat skrivit så mycket om våra bänkskive-bekymmer då det dröjer så innan det händer något. Men imorgon som sagt var, ska en ny sitta på plats. Fortsättning följer får vi väl säga...


Grötätande gräsänka

Ja, nu var det verkligen ett tag sen som det blev några uppdateringar här. Efter nyår så har vardagen börjat igen och jag har pluggat till min sista mattetenta som skrevs idag medan min kära sambo har bytt ut kockmössan mot blåstället och tillhörande koskitsdoft. Han har tagit ledigt från det vanliga jobbet och hjälper till hemma på går'n och har lämnat mig ensam inne i stan.

Inte för att det går någon nöd på mig heller, jag har kylskåpet fullt av matlådor som jag fått med mig från Gårdskär. De tror visst att jag inte skulle äta annat än gröt och macka om det inte finns något snabbt att värma när jag börjar bli hungrig. Vet inte var de har fått det ifrån. Standardfrasen när min mamma ringer och frågar vad jag gör är visserligen 2 av 3 gånger "- Äter gröt" och vi har t.o.m. fått hem bonusrabatter på risgryn & "grötkorvar" från ICA då det tydligen är våra mest köpta varor... Men det är väl bra med mycket kalcium, säkert bättre att äta gröt än snabbnudlar!

Tror dessutom att det är lillen i magen som kräver extra mjölk just nu, kan tala om att magen har kommit in i en växtfas! Nu börjar det verkligen synas att det finns nån därinne. Och sparkas gör det också! Fick ett gravidsmycke av min syster i julklapp. Det är som ett litet klot i silver som låter och pinglar lite lätt när man rör på den. Smycket ska lära bebisen att känna igen ljudet, känna sig trygg och avslappnad. Men visst! Den blir allt annat än avslappnad kan jag säga! När man pinglar vid magen så blir den alldeles vild och sparkar allt vad den bara kan! Och jag kan ju inte låta bli att fortsätta pingla då, är ju jättekul att trissa igång den. Kommer väl få sota för det sen genom sömnlösa nätter och en vild liten bebis som aldrig kommer vara still... =)

Idag är bebisen 24 veckor. Jag har anmält både min och Anders mail till ett veckobrev så vi får information om utvecklingen i magen varje vecka. Så här står det idag:

Gravid vecka 24

 

Barnet

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.

Mamma

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor.


Pappa/partner

Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.


Visst låter det härligt att vara gravid ;) Lägger in en jättesöt bild på min bonde med en kalv istället för att dra upp graviditetskrämpor. Borde ha photoshopat dit lite snö också, men lämnar det till nästa gång =)


RSS 2.0