Vecka 30

Då har det gått ytterligare en vecka och vi är nu inne i vecka 30 ... av 40. Oj vad fort tiden går! Är det meningen att vi ska ha en liten bebis att ta hand om som kommer om ca 10 veckor? I veckomailet står det i alla fall följande:

Gravid vecka 30

 

Barnet

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända till slutet. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.

Vikt 1 600 gram.

Mamma

Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Passa på att börja lagra kolhydrater inför förlossningen. Ät rätt, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.

Hos barnmorskan/kontroller

Tvillingar

Väntar du tvillingar kan det ibland vara bra att göra en ultraljudsundersökning till i vecka 29 eller 30. Din barnmorska informerar dig om detta.


Det märks att bebisen har blivit större för magen är då bra mycket större nu! Har inte märkt att jag har fått sämre balans men är ovan att ha magen där och kan lätt gå emot saker för att jag är större än vad jag egentligen tror. Bebisen sparkar och rör på sig ofta men det är inte så långa stunder åt gången.

Hade tänkt åka på en riktig shoppingrunda till Uppsala i början av april och handla hem allt som bebisen kan tänkas behöva. Skötbord, bilstol, alla smågrejer och så vidare. Tar med mig syster/kommande moster som sällskap, älsklingen är nog bara glad att få slippa hänga med på sådana äventyr! ;)

Kommentarer
Postat av: Malin

Kullerbyttor? Hihi Den där unger verkar ju betydligt mer akrobatisk än mig. :P Fast, ja kan ju också göra kullerbyttor i vatten iof. Så vi borde ligga rätt lika... ;)

Ja längtar efter vår shoppingtur, särkilt eftersom snälla mamma-Jenny kommer bjuda på köttbullar. ;P

2010-03-03 @ 01:11:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0