Julie & Julia ... & Jenny?

Fredagkvällen har spenderats ensam med en godisskål och film. Varken sambo eller hund har varit hemma för att hålla mig sällskap, men det har inte gått någon nöd på mig. Lagade supergod middag på jätteräkor i tomatsås med pasta. Tror nog att jag har varit en italiensk hemmafru i något tidigare liv. Är ingen höjdare på svensk husmanskost och göra sås och potatis, men pasta och italiensk mat, det kan jag!

Tidigare i veckan fick vi hem en ny film, den heter Julie och Julia och är baserad på en verklig händelse om en kvinna som började laga mat på 1940-talet och skrev en kokbok om fransk matlagning. Det inspirerade senare en tjej på 2000-talet att börja laga mat och pröva alla hennes 524 recept på ett år och samtidigt blogga om det. En film helt i min stil!

Filmen var jätteinspirerande och jag skulle också vilja pröva något sådant! Kanske inte så många recept under ett helt år men kanske pröva åtminstone pröva ett nytt recept i veckan från någon av alla de kokböcker vi har. Hur ofta lagar man egentligen en helt ny maträtt? Oftast hamnar man väl i vardagsträsket och det blir samma gamla köttbullar och makaroner när inspirationen tryter, och vi har inte ens blivit småbarnsföräldrar än... Det borde verkligen bli ändring på det, tänk vad många maträtter man missar bara för att man inte orkar slå upp ett nytt recept eller för att det verkar krångligt att laga en ny maträtt.

I vardagsrummet har vi en hel bokhylla med kokböcker, matnördar som både jag och älsklingen är. Vi bläddrar i dem i början och kanske får lite inspiration någon gång ibland, men vi lagar aldrig regelbundet mat ur dem. Därför vore det roligt att i alla fall försöka laga något helt nytt en gång i veckan ur en gammal hederlig kokbok. Det kanske vore något att blogga om också? Det ska jag göra! Vilken kokbok ska vi börja med, Jamie Oliver, Gordon Ramsey, Per Moberg, Leif Mannerström? Vi har ju som sagt en hel del att välja mellan.



Vecka 29

Tror att jag glömde skriva förra veckan, så nu hoppar vi två veckor fram i tiden! Har precis gått in i vecka 29 och det här händer då:

Gravid vecka 29

 

Barnet

Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor.

Barnet växer och frodas. Nu är det ungefär lika långt som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu.

Vikt 1 400 gram.

Mamma

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Pappa/partner

Har du börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord, vagga och spjälsäng. Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Var ska skötbordet stå? Vilken barnvagn har fått bäst i test? Måste vi ha en ny barnvagn? Vagga kanske ni inte behöver och spjälsängen kan ni kanske vänta med.

Boandet innebär också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar eller renoverar. Städar i källaren. Målar om och tapetserar. Syr gardiner och vårdar kläder. Bygger ut och renoverar. Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras - men ställ inte alltför höga krav på er själva.


Jag började dagen med ett besök hos barnmorskan och fick än en gång kolla järnvärdet, mäta magen, lyssna på bebisens hjärtljud m.m. Allt såg jättebra ut! Känner mer och mer tryck mot revbenen som börjar bli lite ömma och börjar få lite svullna vader, men annars mår jag jättebra.

Tror nog att vi har kommit igång att "boa" lite här hemma faktiskt. Förra veckan gjorde vi ett riktigt kap på IKEA. Den spjälsäng vi hade kollat ut fanns nu i fyndhörnan, färdigmonterad och utan en skråma. Köpte den till en tredjedel av priset, helt perfekt! Fast nu står den i vardagsrummet istället, vi har fortfarande inte fått ordning på det lilla sovrummet än, även om vi har börjat röja upp där. Idag har vi hunnit med en snabb sväng på stan och köpt två nya byxor och en topp till mig. Det behövdes verkligen. För övrigt så hoppas jag snön försvinner och det blir vår snart, kommer inte kunna ha min vinterjacka många veckor till. Börjar ju få en stor mage som är i vägen! Annars har vi även städat lite här hemma idag (och ska fortsätta med det), men just nu börjar jag bli hungrig och hoppas att min kära sambo kommer hem med lite lunch åt mig snart =)

Inköpslista

Känner att det börjar bli dags att planera och börja köpa hem lite (eller nej, jättemycket!) saker innan bebisen kommer. Om ca tre månader kommer vi vara en till liten familjemedlem och även om de inte gör så mycket väsen av sig när de är så små, så kräver de ändå en hel del! Här kommer en del av vår inköpslista (eller önskelista för den som känner sig generös...) som säkert kommer fyllas på allt eftersom!

Barnvagn (redan fixat!) 
Babysskydd
Spjälsäng
Skötbord
Skötbädd
Sängkläder
Mjukdjursmobil till vagn och spjälsäng
Vitt fårskinn
Skötväska
Söta kläder (fast det tycker nog älsklingen vi har tillräckligt av redan)

Sen tillkommer det en massa småsaker och bra-att-ha-grejer som jag inte ens orkar börja lista upp. Bara börja shoppa!


Vecka 27

Oj det går så fort att jag knappt hinner med, redan vecka 27!

Gravid vecka 27

 

Barnet

Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

Vikt 1 kg.

Mamma

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.

Klåda

Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske lider du av vätskebrist. I allvarliga fall kan klådan bero på förändringar i levern. Berätta för barnmorskan om din klåda så kan hon hjälpa dig med eventuell behandling.

Pappa/partner

Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.


Har hittills inte känt mig särskilt gravid, mest bara som att jag har gått upp i vikt lite. Men nu börjar magen bli större och bebisen sparkar och gör kullerbyttor flera gånger om dagen. Det har kliat på underbenen då och då sen någon vecka tillbaka, kanske är gravidklåda alltså? Torr hud har jag i alla fall fått men inga bristningar än så länge! Har stödstrumpor på mig på jobbet och det hjälper nog mycket, men har också börjat få lite ont under revbenen när jag har stått upp länge. Är väl bebisen och magen som trycker på!

Tea for two

Anders har jobbat hela veckan och jag tyckte han behövde skämmas bort med sovmorgon och en riktigt god frukost. Så jag passade på och förberedde igårkväll då han jobbade och gjorde hemmagjord müsli och nybakade småfrallor som jäste i kylskåpet under natten. Det bjöds även på vaniljyoghurt med hallon och blåbär i, gott pålägg, grönsaker, vindruvor och kokt ägg. Älsklingens ägg är märkta med hjärtan då de är kokta olika länge, så man inte blandar ihop dem ;). Jag tror nog han blev lite överraskad när han kom upp och jag hade dukat fram allt =)


Vecka 26

Ja nu har det hunnit gått ytterligare en vecka och bebisen växer för fullt! Det sparkas och bökas i magen flera gånger om dagen och nu har även Anders fått känna med handen utanpå. Vi fick så klart ett nytt veckomail igår och där står det så här:

Gravid vecka 26

 

Barnet

Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö.

Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Vikt 900 gram.

Mamma

Du har nu klarat av två tredjedelar av graviditeten. Nu har du nog ökat cirka sju till tio kilo i vikt. Hela kroppen påverkas av graviditeten.

Karpaltunnelsyndrom

Det kan uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Berätta för din barnmorska om du har besvär av din karpaltunnel. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd. Läs mer om detta genom att klicka på länken till höger.

Tvillingar

Nästan alla besvär som man har under en graviditet, det vill säga illamående, trötthet, ryggont och svullna händer och fötter får tvillinggravida känna av lite mer. Det är ju inte så konstigt. Därför är det viktigt att du tänker extra noga på att vila och kanske ändrar dina vanor för att följa dina behov.

Pappa/partner

Motion är viktigt. Det finns många fördelar med att motionera, både för kvinnan och för barnet. För många är det lättare att komma ut om man gör det tillsammans. Ni kan gärna ta promenader tillsammans eller simma. Undvik sporter med risk för slag eller knuffar.



Så den här veckan kan jag alltså se fram emot domningar i händerna och ha gått upp en del i vikt. Är fortfarande så kallt och halt ute att en långpromenad inte lockar, och tydligen ska jag undvika sporter som t.ex. spökboll :)

RSS 2.0